For mange er det den største, økonomiske beslutning i sit liv at købe sin egen bolig. Derfor er det vigtigt, at det bliver gjort på den rigtige måde og med det rigtige lån.

Det kan være en kompliceret affære at sætte sig ind i de forskellige lån. Hvert lån har styrker såvel som svagheder, så hvad man skal vælge, handler meget om den individuelle situation. For at du ikke skal hænge på det forkerte lån, giver vi dig derfor et overblik.

Obligationslån

Kort fortalt er et obligationslån et realkreditlån med en fast rente under hele lånets løbetid. Det er derfor nærmest bygget til folk, der skal købe bolig. S

Som regel kan du låne op til 80 procent af din bolig værdi, hvorimod det kun er 30 procent, hvis det er en fritidsbolig.

En af de store fordele ved et obligationslån er, at det er muligt at konvertere op og ned. Når du nedkonverterer skifter du et realkreditlån med en høj rente ud med en med en lavere rente. På den måde bliver den faste ydelse lavere, hvilket er godt for dig der på stående fod sidder hårdt i det. Til gengæld bliver din samlede restgæld også større.

Når du gør opkonverterer, gør du egentlig bare det modsatte. Det kan blandt andet være en fordel, hvis du overvejer at sælge din bolig indenfor en overskuelig fremtid.

Prioritetslånet

Et prioritetslån fungerer lidt anderledes. Det optages nemlig med pant i din bolig og fungerer på den måde lidt som en kassekredit. Det vil sige, at du kun betaler renter af de penge, der ikke står på kontoen.

Ligesom med obligationslånet lyder lånestørrelsen tit på op til 80 procent af din boligs værdi. Til gengæld er der ved et prioritetslån en variabel rente. På den måde er der en lidt større risiko forbundet ved et prioritetslån, som så bliver opvejet af andre fordele. Hvis du vil læse mere om prioritetslån og overvejer at tage et, kan du klikke her.

Rentetilpasningslån

Den sidste lånetype der vil blive gennemgået er rentetilpasningslånet. Det er et realkreditlån med en variabel rente, hvor du dog kender renten i de første 3 til 5 år. Ligesom med prioritetslånet, er lånetypen derfor bedst, hvis du har råd til udsving i renten.

Lånet er attraktivt til dig, der gerne vil spare penge med det samme, men som fremtidigt godt kan klare at renten stiger. Til gengæld får du også automatisk en lavere ydelse helt uden omkostninger til omlægning af lånet, når lånet bliver refinansieret.

Du kan både vælge rentetilpasningslånet med og uden afdrag.

Der er mange faktorer, du skal overveje, når du skal vælge lånetyper.  Udover at læse denne her guide, vil det derfor også være en god idé at snakke med en uvildig fagmand.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *