Designerlamper fra udlandet hitter – som kopier

 Designerlamper fra udlandet hitter – som kopier

I England gælder grundlæggende de samme regler for copyright, som du kender i Danmark.

Det betyder at værker er beskyttet, men bliver givet fri cirka 70 år efter, at kunstneren dør. Det betyder, at vi må kopiere John Lennon om cirka 40 år, men at det indtil da ikke er tilladt.

Der er bare lige en enkelt, ganske væsentlig undtagelse til de engelske regler – nemlig møbler.

Som følge af ukendte årsager er møbler ikke beskyttet i England. Det betyder, at du kan oprette et engelsk selskab, der kopierer danske klassikere som PH eller Arne Jacobsen og sælger disse for en brøkdel af prisen, de koster i Danmark. Ganske lovligt.

Stort problem for lampeindustrien

Det er ikke kun møbelproducenterne, dette går ud over. Også de der producerer designerlamper er ramt.

Det er især de dyreste værker der bliver ramt, da der ved en kopiering her er mest at spare – og derved er det mest attraktivt for den enkelte køber at lave sin ”investering” her.

England anerkender officielt problemet og er i gang med at ændre loven, således fx danskere ikke kan bruge England som et lovmæssigt skjul til at kopiere danske værker. Som bekendt tager sådanne love dog lige en eftermiddag eller to at lave.

Billigere lamper til danskerne

Udover designerlamper kopieret og købt i England har en ny dansk webshop forsøgt at gøre op med de alt for dyre lamper, almindelige danskere ikke kan købe. Ser du udvalget af lamper fra Bekko.dk ser du, at priserne her ligger på et par tusinde kroner for de bedste lamper – noget mere overskueligt end at skulle betale 60.000 kroner for det bedste, Poul Henningsen nåede at producere inden den ikoniske danske designer døde i 1972.

Søren bag shoppen fortæller at netop dette også er formålet:

”Vi vil gerne give design til alle danskere, også de, der ikke ønsker at købe kopier og ikke har penge til at købe originalerne – det kan købe designerlamper fra knap så anerkendte designere endnu hos os i stedet”.

Relaterede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *