Få overblik over de nye dagpengeregler

 Få overblik over de nye dagpengeregler

Fra 2017 træder et nyt dagpengesystem i kraft, og det kan derfor være en god idé at sætte sig ind i ændringerne så man kan se hvordan denne rammer og påvirker ens egen situation. Lægge man noget energi i at undersøge dette, kan man bedre nyde juledagene og -freden, da man slipper for at bruge energi på, at bekymre sig om sin økonomiske situation i det kommende år.

Dagpengereglerne er selvsagt særligt vigtige for de som er ledige på arbejdsmarkedet, da det er disse der er berettiget dagpenge, såfremt de er medlem af en a-kasse.
En gruppe der skal være særligt opmærksomme er de unge, da de nye regler i særlig grad påvirker deres ret til dagpenge.

Det kan være svært og synes uoverskueligt at forstå de nye såvel som de gamle dagspengesystemer med deres mange punkter, tal og fagtermer.

Derfor hermed en kort opsummering over de nye regler for ledige på dagpenge.

Denne kan forhåbentlig overskueliggøre det nye system og for at det ikke skal blive helt tør læsning, kan du jo snuppe en pebernød imens.

Færre dagpenge til nyuddannede og flere Karensdage
For at starte med de føromtalte unge, ændres dagpengesatsen for de nyuddannede der ikke får job lige når de kommer ud fra deres videregående uddannelse, og dermed må på dagpenge. Førhen har denne sats været på 82 procent, men med det nye system sænkes den til 71,5 procent – procenten er af det maksimale dagpengebeløb. Du kan læse mere om akasser for studerende her og vilkårerne fra 2016.

Hvis man er nyuddannet med børn er man dog ikke ramt af dette.

Omsat til kroner om måneden, får nyuddannede altså udbetalt omkring 2000 kroner mindre, end de førhen har fået.

Med det nye dagpengesystem vil regeringen også forsøge at gøre det mere attraktivt for dem uden arbejde, at tage mindre jobs med en kort ansættelsesperiode. Dette gøres ved at give de ledige bedre mulighed for at genoptjene dagpenge. Ved at arbejde én dag får den ledige ret til to dage med dagpenge. Dette vil altså være win-win, da både den ledige og arbejdsgiveren får noget ud af det.

Slutteligt er det værd at nævne stigningen i antallet af karensdage. Med det nye dagpengesystem vil der være 2 karensdage pr. kvartal. Dette vil altså sige mindre dage hvorpå den ledige kan modtage dagpenge, da man ikke modtager penge på karensdage – dog medmindre man har arbejdet i det foregående kvartal.

Der er meget at holde styr på, men heldigvis findes der gode services og sider der kan informere dig om hvad du måtte have brug for at vide.

Relaterede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *