Hvad har jeg ret til efter loven som ledig?

 Hvad har jeg ret til efter loven som ledig?

At besvare spørgmsålet om hvad du har ret til efter loven som ledig af aktiviteter med dit jobcenter er så godt som umuligt – især i et enkelt indlæg.

Ikke desto mindre vil vi gerne forsøge at give dig et overblik over hvad den danske lovgivning tilbyder af muligheder til dig, der er ledig, men som faktisk gerne vil lægge en indsats for at komme i job igen.

Over de senere år har ledige haft ret til at komme i 6 ugers selvvalgt kursus. Ordningen var i store træk en succes, da de ledige, der var på kursus efterfølgende havde større chance for at komme i job. Men ordningen kunne gøres smartere mente flere politikere og derfor blev den per starten af 2015 skåret til.

Reglerne blev ændret således, at du som ledig ikke længere har ret til et kursus – men bliver du enig om med din akasse at et kursus er det rette for din karriere kan du alligevel få betalt kurset. Dette forudsætter samtidigt at kurset er på en national godkendelsesliste. Det betyder at kurser som fx Regnskabsusddannelse.dk og Frontmedarbejder.dk er godkendte, mens de tidligere kurser, hvor de ledige skulle finde deres ”indre fugl” er skåret væk.

Ikke så gode vilkår for selvstændige
Et af de fortsat mest kritiserede punkter omkring lediges forhold er ikke længere kurser. Det handler i stedet om de selvstændiges vilkår.

Har du et CVR-nummer er du nemlig jaget vildt. Det er farligt at starte et CVR-nummer op som ledig, for tjener du ikke nok ved at have det, fx kun 10.000 kroner om måneden, får du ikke toppet din indkomst op som ved dagpenge – du skal klare dig for hvad du har.

For den, der ikke ønsker at tage en stor risiko ved at rykke fra dagpenge og over mod at blive selvstændig, skal der derfor ædes en ret markant risiko.

Og det har de færreste lyst til.

Relaterede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *