Kan jeg blive straffet for at streame TV online?

 Kan jeg blive straffet for at streame TV online?

Hvis du spørger om noget er ulovligt og faktisk er i tvivl om det er tommelfingerereglen, at det er ulovligt.

Har du behov for at spørge er du allerede derude, hvor det ikke er tilladt. Lyder noget for godt til at være sandt, jamen så er det næppe sandt.

Sådan er det også, når du spørger, om det er tilladt at streame dit fjernsyn online – her forstået det, du ikke betaler for ved fx at streame Popcorn Time, dine yndlings sportsevents eller lignende.

Nej. Det er ikke lovligt at tiltvinge dig adgang til ophavsretligt beskyttet materiale, du ikke har tilladelse til at se – og tilladelsen får du ved at betale, ikke blot ved at ”tage den”.

Kan jeg så blive straffet?

Et mere spændende spørgsmål er, om du i praksis bliver straffet for så at streame den næste Champions League-kamp på nettet.

I praksis kan har du en god chance for at blive straffet, hvis det er dig der står for at uploade streamen til andre, der kigger med. En mand blev i nordjylland for nyligt idømt både en større bøde og fængselsstraf for at have streamet sport ud på nettet. Hvorfor gjorde han det, tænker du måske?

”Fordi jeg kunne” var svaret i sagen.

I praksis er chancen for at du som slutbruger bliver straffet for at downloade noget, du ikke må meget lille.

I Danmark er det så godt som ikke sket. Der er blot en enkelt sag, hvor en privatperson er blevet dømt for at piratkopiere – og dette skete, fordi at personen havde downloadet film og serier lokalt til sin harddisk og således ikke ’blot’ streamet film over internettet, der ville have efterladt i praksis ingen spor til politiet at efterforske.

Du bliver kun efterforsket i det omfang, det er dig, der er bagmand – vi hugger hellere hovedet af slagsen end at forsøge at stikke i den, når det kommer til dansk retspraksis.

Heldigvis – det andet ville være en både enormt ressourcekrævende og i praksis umulig opgave.

Betal, hvis du ser noget

For at komme tilbage til emnet må konklusionen være, at din risiko er lav, når du streamer noget, du faktisk ikke har tilladelse til.

Det betyder ikke, du bør gøre det.

Det koster penge at producere TV, og ”har du penge, kan du få – har du ikke, må du gå”.

Køb en TV-pakke – du kan sammenligne de forskellige pakker her – eller et abonnement til Netflix eller HBO Nordic, hvis du gerne vil være med i hulen.

Det andet er asocialt og potentielt ødelæggende for branchen, hvis først nok personer vælger at gøre, som du sikkert lige nu overvejer.

Relaterede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *