Tre ting du skal have styr på ved en hushandel

 Tre ting du skal have styr på ved en hushandel

Det danske boligmarked buldrer afsted med uformindsket styrke. Priserne stiger og det samme gør antallet af handler. Men hvis du selv er på vej ud på boligmarkedet så er der dog et par ting som du bør have helt styr på.

1: Højere egenbetaling ved boligkøb siden 2015

En ny lov fra 1. november 2015 betyder, at boligkøbere nu selv skal kunne ligge 5% af boligens værdi i egenbetaling. Denne nye lov er blevet lavet for at undgå, at der udstedes for mange, og for risikable lån, som det skete i årene op til den sidste finanskrise i 2008. Dette er især værd at være opmærksom på, hvis man er førstegangskøber eller generelt skal på boligjagt i København. Med de nye regler, skal man således kunne lægge 50.000 kroner på bordet for hver million kroner man låner i banken. På trods af det hele forventes denne nye regel ikke at påvirke priserne som helhed.

2: Stol ikke på alt hvad ejendomsmægleren siger

Når du har fundet dig hus og skal inspicere det, er det ikke altid at tage hverken ejendomsmæglerens ord for gode varer, ej heller sælgers bygnings sagkyndige og derfor er det altid bedst, hvis man gerne vil sikre sig den bedste mulige forhandlingsposition, at man allierer sig med endnu en byggesagkyndige, så man får en second-opinion. Ejendomsmægleren er altid interesseret i at sælge et hus – din interesse skal være ikke at købe katten i sækken, så du senere ender med at skal have endnu flere penge op ad lommen til reparationer og yderligere istandsættelser.

3: Tjek lokalplan for dit hus

Inden man køber hus er det også vigtigt, at man tjekker lokalplanen for det område ens hus ligger i. Hvis der indenfor en lille årrække er planerne om at tilbygge en motorvej tæt ved dit hus eller måske en vindmøllepark kan dette få en negativ påvirkning på dit hus’ værdi og dermed kan du igen ende med at købe katten i sækken. Derudover kan der også være lavet begrænsninger for om man må lave tilbygninger såsom en udestue eller lignende. Så hvis man står foran et godt håndværkertilbud er det en god ide lige at tage et ekstra kig på lokalplanen inden man kaster sig ud i det store gør-det-selv-projekt.

Udover disse ovennævnte eksempler så er der en lang række øvrige forhold, som man bliver nødt til at sætte sig ind i inden man køber et hus. Udover disse kan nævnes blandt andre tinglysning af skøder og tegning af ejerskifteforsikringer mm. Af alle disse grunde er det altid en god ide, at alliere sig med en erfaren boligadvokat, der kan rådgive dig igennem hele processen. Hvis du leder efter en billig, men god boligadvokat, så finder du det her.

Relaterede

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *